19.08.2009

Buletin informativ AFR – 18 august 2009 : Congresul Mondial al Familiilor

Al V-lea Congres Mondial al Familiilor s-a desfasurat la Amsterdam intre 10 si 12 august. A fost un succes. Au participat 500 de persoane si delegatii din 65 de tari din toate continentele. AFR a reprezentat Romania. Pe parcursul conferintei reprezentantii AFR au avut placerea sa dea zilnic interviuri unor posturi de radio din Romania privind demersurile congresului. A fost o adevarata conferinta globala care s-a axat pe probleme fundamentale cu care se confrunta familia in societatea contemporana, atit in lumea dezvoltata cit si in cea in dezvoltare. Au fost abordate multe si variate subiecte, de la avort pina la pericolul miscarii homosexuale internationale privind familia si casatoria. Congresul a fost deschis cu o scurta prezentare video din partea D-lui Andre Rouvoet, Ministrul Tineretului si Familiei din Olanda. In fiecare zi congresul a auvt o sesiune plenara de dimineta in care s-au dezbatut subiecte de interes general, iar dupa masa participantii s-au impartit pe grupui pentru a audia si discuta subiecte de interes particular. Congresul s-a desfasurat fara incidente majore, dar nici controversele nu au lipsit. In prima zi a congresului un grup de 10-15 homosexuali au demonstrat si scandat mesaje de protest in fata centrului de conferinte RAI din Amsterdam unde se tinea congresul, acuzind participantii de homofobie, iar a doua zi doua tinere au protestat impotriva pozitie pro-viata a participantilor. Participantii AFR au dat deasemenea interviuri si mediei internationale. In ziua a doua a congresului a fost facuta premiera internationala a documentarului “Demographic Bomb: Worldwide Decline of Human Fertility Rates,” care arata, contrar pozitiilor standard actuale, ca societatea umana e deja in declin demografic cauzat in mod special de avort. Demografii pronosticheaza ca incepind cu anul 2050 rata de crestere a populatiei mondiale va fi negativa si va cauza o imbalanta acuta intre generatii si sexe. Congresul al VI-lea e programat pentru anul 2011. Unii lideri ai congresul si-au exprimat dorinta de a-l tine in Romania. Concluzia finala a Congresului a fost aceea ca doar familia poate garanta educarea copiilor in spiritul valorilor. Lucrarile s-au incheiat cu adoptarea unei declaratii-apel.

16.08.2009

Declaraţia celui de Al Cincilea Congres Mondial al Familiilor de la Amsterdam

15 August 2009 — Reprezentând familii şi organizaţii din peste 60 de naţiuni, noi, delegaţii la cel de Al Cincilea Congres Mondial al Familiilor, reuniţi la Amsterdam, Olanda între 10 şi 12 august 2009,
Afirmăm Articolul 16, par. 3 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi suntem de acord că „familia este unitatea fundamentală şi naturală a societăţii şi are dreptul de a fi protejată de societate şi stat”.În solidaritate cu Declaraţiile anterioare ale Congresului, definim că familia naturală se întemeiază pe căsătoria pe viaţă dintre un bărbat şi o femeie, cu scopul de a primi şi a îngriji o nouă viaţă umană, de a asigura dragoste, companie şi suport reciproc, de a zidi un cămin bogat în funcţiuni şi a întări legăturile dintre generaţii.Ne definim ca „pro-copil”.

Afirmăm acele structuri legale, culturale şi sociale care dau rezultatele optime pentru copii, în termeni de sănătate, acumulare de cunoştinte şi, mai tarziu, de angajament civic. Favorizăm relatiile de muncă ce permit părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Considerăm ca ştiinţele biologice şi sociale trebuie să afirme că, după toate probabilităţile, copiii se dezvoltă mai bine când sunt crescuţi de părinţii lor naturali într-un cămin bazat pe căsătorie.

Afirmăm că viitorul naţiunilor se bazează pe familiile care sunt înrădacinate spiritual. Organizaţiile religioase ar trebui să fie libere să-si susţină în public învăţăturile morale proprii despre căsătorie şi familie.

Afirmăm că familia naturală are prioritate în faţa statului. Politicile publice trebuie să respecte această autonomie a familiei.

Cerem legi şi politici solide care:
- să susţină instituţia naturală a familiei;- să descurajeze divorţul, mai ales dacă sunt implicaţi copii;
- să încurajeze cuplurile care se dedică educării şi creşterii copiilor;- să protejeze dreptul primar al părinţilor de a ghida educaţia morală şi practică a copiilor lor;
- să protejeze dezvoltarea fizică, mentală, socială şi spirituală a copiilor;
- şi să protejeze fiinţele umane vulnerabile, în special la începutul şi la sfârşitul ciclului vieţii.

Acest Congres a acordat o atenţie specială statutului familiei naturale în ţările dezvoltate. În această lumină:

- Afirmăm solidaritatea dintre generaţii. Dincolo de cercul imediat al părinţilor şi copiilor, există o bogată paletă de rude. Urbanizarea, industrializarea, migraţia, războaiele, epidemiile şi individualismul egoist au slăbit, toate, legăturile din familiile numeroase. Noi favorizăm acţiuni care ar revigora acest cerc mai larg al familiei, ca loc unde indivizii pot găsi ajutor pe timp de criză, şomaj, la boală, sărăcie şi vârstă înaintată.

- Familia naturală este răspunsul nostru la problema sărăciei. Oamenii care trăiesc într-o sărăcie extremă ar trebui asitaţi într-un context familial, acolo unde este posibil acest lucru. Sprijinim acţiunile care favorizează proprietatea familiei asupra căminului şi micro-întreprinderile, care asigură tinerilor educaţie conformă cu vocaţia lor şi care revigorează economia rurală ca alternativă la migraţia către oraşe. Privim fiecare nou-născut ca pe un bun de preţ pentru lume, o nouă minte şi o nouă pereche de mîini gata de lucru.

- Identificăm în scăderea natalităţii esenţa problemei demografice cu care se confruntă secolul XXI. Favorizăm soluţii care descurajează avortul (inclusiv avortul selectiv pe criterii de sex al fătului), care permit familii mai mari şi mai sănătoase şi care încurajează creşterea economică.- Răspundem la pandemia HIV/ SIDA cu un program bazat pe abstinenţă, credinţă şi călirea caracterului printr-o educaţie a deprinderilor de viaţă. Credem că această abordare va inspira şi consolida viaţa familiei în societate, va întrerupe ciclul contaminării şi va servi cel mai bine interesele copiilor. De asemenea, recomandăm iniţiative speciale care să îmbunătăţească tratamentul victimelor şi ajutorul acordat orfanilor şi celor care îngrijesc vârstnicii, în refacerea unor cămine viabile.

- Cerem o abordare, centrată pe familie, a sănătăţii: Educaţia sexuală ar trebui să fie ghidată de părinţi şi să concentrată pe deprinderi ca abstinenţa, fidelitatea şi responsabilitatea în alegeri. Accesul la îngrijirea pre- şi post-natală ar trebui extins, incluzând aici consilierea privind alternativele pozitive la avort, inclusiv adopţia. Alăptarea ar trebui promovată ca o strategie de supravieţuire a copilului.

Serviciul de presa al AO “Pro Familia”

12.08.2009

Conferinta pentru familii la Constanta cu Pastor GIGI COSMAN

Pastor Gigi Cosman din Cluj este invitat sa conduca un studiu pentru familii dupa urmatorul program:
13 August 2009: Conflicte constructive si distructive /
Biserica Golgota Constanta - ora 18:00.
14 August 2009: Familia si Finantele/ Biserica Golgota Constanta - ora 18:00.
15 August 2009: Relatia dintre Familia lucratorului si Familia Bisericii / Biserica Speranta/ ora 10:00.
15 August 2009: Binecuvantarea Ascultarii de Dumnezeu si Parinti si implicatiile acesteia asupra casatoriei / Biserica Golgota Contanta / Intilnire de tineret/ ora 16:00.
Pentru intilnirea de sambata, 15 August, special organizata pentru pastori si familiile lor, asteptam un raspuns pana vineri dimineata cu privire la cati pastori vor participa la aceasta inilnire.
Participarea la conferinta se face doar cu anuntarea in prealabil la danielfodorean (a) gmail.com sau la 0748-10-80-80.

INFO - Congresul Mondial al Familiilor

Ieri au inceput lucrarile editiei de anul acesta a Congresului Mondial al Familiilor care se desfasoara la Amsterdam. Congresul a fost precedat de acte de vandalism comise de un grup feminist olandez, care a devastat birourile EuroCongress, organizatorii congresului (detalii). Tematica si desfasurarea lucrarilor pot fi urmarite la http://www.worldcongress.org/