05.06.2014

AFR: "Cu toţii suntem dezamăgiţi de rezultatele alegerilor..."

Zilele care s-au scurs de la alegerile europarlamentare din 25 mai au fost zile de reflectie pentru multi dintre noi, inclusiv pentru miscarea pro-familie si provita din Romania cit si pentru AFR. Cu totii suntem dezamagiti de rezultatele alegerilor si de inabilitatea aparenta a miscarii profamilie din Romania de a pune candidati pro-familie in Parlamentul European. Dezamagirea este cu atit mai mare cu cit o astfel de oportunitate apare doar o data la cinci ani si considerind, in plus, ca candidati pro-familie si pro-valori au fost. 
Ne intrebam, deci, caror factori i se datoreaza acest esec?     
                                 
Miscarea pro-familie si pro-viata din Romania e vasta. Asta a fost constatarea dlui Costea pe parcursul campaniei electorale, o opinie care probabil e impartasita si de dl Capsali. Majoritatea covarsitoare a cetatenilor Romaniei, fara deosebire de origine etnica, apartenenta politica ori religioasa sunt, cel putin declarativ, provalori si profamilie. Bazinul electoral pentru candidati provalori, deci, exista. In plus, au existat candidatii independenti care au candidat pe o platforma strict pro-familie si pro-valori. Candidatii si-au facut treaba. Au facut campanie cu sarguinta, au cheltuit resurse imense, energie, au mobilizat grupuri vaste de oameni, au transmis un mesaj pro-valori foarte clar, dar cu toate acestea au esuat. Consideram, in consecinta, ca motivul principal pentru care nici unul nu a reusit sa indeplineasca pragul electoral de 3.2% a fost lipsa de participare la vot a cetatenilor cu orientare pro-valori, ori faptul ca multi dintre ei si-au dat votul partidelor politice. In consecinta, si din nefericire, multi cetateni cu vederi pro-familie au contribuit la plasarea in Parlamentul European a unui contingent de europarlamentari romani care in vasta lor majoritate sunt anti-valori, anti-familie, pro-avort, si impartasesc o ideologie valorica anticrestina.

Este posibil ca 2014 sa fi fost ultima sansa pentru miscarea pro-familie si pro-viata din Romania de a plasa in Parlamentul European europarlamentari romani care sa le promoveze valorile cu impact. Este posibil ca in urmatorii cinci ani involutia valorilor la nivel de politica unionala sa atinga un nivel atit de serios si degradat incit reintoarcerea la normal sa fie aproape imposibila. Daca pina la 25 mai 2014 puteam usor blama partidele politice pentru lipsa de interes fata de valori si promovarea lor la nivel unional, acum parte din blama trebuie sa fie purtata si de miscarea pro-valori din Romania: indiferenta si comoditatea au consecinte.  

Si lucruri bune, insa, s-au intimplat pentru miscarea pro-familie cu prilejul europarlamentarelor. Europarlamentarele 2014 a fost prima ocazie in care candidati pro-valori au candidat pe o platforma strict pro-valori. Impreuna, candidatii pro-valori si Partidul Noua Republica, care si el a inclus un program pro-valori in platforma lui, au primit peste 100000 de voturi, adica aproape 2% din toate voturile exprimate. Fara indoiala, miscarea pro-familie poate cu usurinta da mult mai multe voturi. Pe linga asta, a fost lansata o viziune care nu mai poate fi oprita. De acum inainte, la fiecare alegeri, fie nationale ori unionale, miscarea profamilie trebuie sa-si afirme pozitiile si candidatii ei. Miscarea politica independenta din Romania trebuie si ea sa creasca. Este de lamentat ca doar 32% din electoratul Romaniei a participat la votul din mai 25. Foarte probabil ca majoritatea din cei 78% care nu au participat au facut-o pentru ca se simt alienati de politica romaneasca si de modul in care politica se practica in Romania. Clasa politica si partidele politice din Romania trebuie sa faca un efort sustinut pentru a asigura participarea in procesul politic al Romaniei a unui numar cit mai mare de cetateni. Din asta toti avem de castigat: democratia romana, statul de drept, interesele noastre si Romania.

Incotro? AFR si-a facut contributia cu cinste si demnitate. A plasat un candidat independent la europarlamentare care sa promoveze interesele miscarii pro-familie in Parlamentul European. Rezultatele dezamagesc dar drum inapoi nu e. Doar inainte. Trebuie sa privim inspre viitor cu confidenta si sa actionam cu perseverenta. Sa invatam din greselile trecute si sa actionam mai hotarit si cu discernamint in viitor. AFR va continua sa-si aduca aportul la promovarea valorilor in spatiul public, atit in Romania cit si in Uniunea Europeana.

Niciun comentariu: