13.05.2009

Familia postmoderna

Un aspect important pentru biserică, după cum bine ştim şi mult auzim, este educarea familiilor, pregătirea şi susţinerea lor. Sfătuind şi învăţând în repetate rânduri, apostolii au reflectat asupra familiei, la fel cum a făcut Însuşi Isus Hristos şi mulţi alţi lideri spirituali. Şi aceasta nu e deloc de mirare, căci cunoaştem însemnătatea ei: biserica, dar şi societatea se formează din familii. Pavel îndeamnă soţiile să fie supuse, iar soţii să le iubească, cum iubeşte Hristos biserica. Nu ne sunt străine nici sfaturile legate de relaţia copii-părinţi. Copiii să-şi cinstească părinţii, iar aceştia din urmă să nu-i întărâte la mânie.
E un motiv real şi suficient de bun pentru biserica să investească timp în pregătirea tinerilor pentru a forma familii şi a familiilor pentru a convieţui şi pentru a deveni părinţi. Niciodată acest timp nu se roseşte. Pe lista de priorităţi a bisericii „Făclia” din Baia Mare, familia ocupă un loc de cinste. Asta se dovedeşte prin proiectul demarat, o serie de conferinţe ale familiei, cel puţin pentru anul acesta. Prima tocmai a avut loc, sâmbătă, 9 mai. Eveniment deosebit, conferinţa s-a consumat sub genericul „Familia postmodernă”. Sună destul de comun, însă interesant a fost modul de abordare al celor două teme, discutate în două sesiuni: relaţia părinţi-copii în familia postmodernă (nevoile copiilor) şi relaţia de cuplu în familia postmodernă (crizele în cuplu). Petrică Mihenţ, primul pastor psihanalist din România, invitat pentru a conferenţia, a dovedit că profesionalismul şi pastoraţia pot merge mână-n mână. Nu doar a analizat familia postmodernă ca un bun specialist în domeniu, ci a şi propovăduit Cuvântul Sfânt.

Ne-a introdus în subiectul propus printr-o privire de ansamblu asupra postmodernismului. Ironia cu care a conturat probleme grave a evidenţiat profunzimea situaţiilor descrise. Pe scurt, definea postmodernismul ca fiind o eră în care oamenii nu-şi găsesc locul, o lume în care nu există absoluturi, nici moraluri. A dezvoltat nevoile copiilor extrem de concret, în prima sesiune: „Copiii au nevoie să fie aduşi în situaţii din care pot să înveţe”, „Unele comportamente nepotrivite sugerează că au rezervorul emoţional gol, asta înseamnă că mai întâi trebuie umplut” (de aceea, acesta nu trebuie niciodată pedepsit până nu i se oferă mai întâi afecţiune), „Nu poţi acoperi celelalte nevoi prin îndeplinirea nevoii materiale”. Şi ţineţi minte, „Cine nu are grijă de cei din casa lui, e mai rău decât un păgân”.

Prezentând a doua temă, pastorul Mihenţ a trasat câteva principii demne de reţinut. Notez aici câteva dintre acestea, fără a mai fi necesare comentarii: „Dacă există comunicare la nivelul duhului, problemele vieţii nu-i vor putea doborî. Comunicarea la nivelul duhului, sufletului şi trupului consolidează relaţiile”, „Învaţă să trăieşti pe picioarele tale. Când cineva nu se ţine pe picioarele lui, se agaţă de partenerul său, iar aceasta îl poate falimenta când celălalt se clatină”, „ Nu poţi să iubeşti pe cineva pe care nu-l cunoşti cu adevărat”, „Nu există oameni fără prejudecăţi, nimeni nu cunoaşte adevărul absolut”, „Soluţia nu e fuga, ci să stai şi să vezi ce se poate face”. Concluzionând, ne-a îndemnat simplu: „Trăieşte intens fiecare lucru banal. Viaţa e compusă din lucruri banale, nu din lucruri sofisticate”.

Fără îndoiala sau exagerare, conferinţa a fost pur şi simplu o binecuvântare de la Dumnezeu. E nevoie de sfaturi practice, de învăţături concrete, de pregătire, care niciodată nu prisosesc. E nevoie de conferinţe pentru familii!
Ioana Pop
Sursa : Infocrestin

Niciun comentariu: