20.03.2009

Recomandare editoriala : "Cele 5 limbaje ale dragostei — la vârsta copilăriei" - de Dr. Ross Campbell si Dr. Gary Chapman

După cum stie orice părinte, dragostea este un element esential pentru buna dezvoltare a fiecărui copil — cel putin la fel de important ca hrana si îmbrăcămintea. Dar, desi ne iubim copiii, îi auzim mereu întrebîndu-ne dacă mai tinem la ei sau nu, chiar plângându-se că nu sânt iubiti suficient. Autorii acestei cărti, ambii cu o bogată experientă în consilierea cuplurilor căsătorite, ne sugerează că există în cazul fiecărui om, prin urmare si al fiecărui copil, un „limbaj preferat în care doreşte să i se comunice că este iubit. Dacă „limbajul” preferat de părinte nu coincide cu cel al copilului — cum se întâmplă adesea —, apar probleme. Copilul nu simte că este iubit suficient, iar părintele este frustrat de protestele verbale sau comportamentale ale acestuia.

Există cinci „limbaje” fundamentale de comunicare a dragostei între oameni: atingerea fizică, cuvintele de apreciere, timpul rezervat persoanei importante, cadourile si slujirea celuilalt. Autorii discută pe rînd fiecare limbaj, explicându-l si oferind numeroase exemple captivante, care ajută cititorul să se înteleagă pe sine si problemele sale în lumina chestiunilor discutate. Sânt prezentate apoi metode de identificare a limbajului preferat de fiecare copil, cât si relatia dintre acest limbaj si disciplinarea copilului. Este subliniată importanţa folosirii „limbajului corect” de către cei doi părinti, dar nu sânt uitate nici problemele specifice familiilor cu un singur părinte. De asemenea, un capitol este dedicat raportului dintre mânie si dragoste, în relatiile cu cei apropiati, şi reactiilor pasiv-agresive. Cartea se dovedeste o lectură utilă pentru orice părinte, indiferent de calitatea relatiilor din familia sa, cât si pentru toţi cei care vin regulat în contact cu copiii. Informatiile pe care le conţine au o fortă deosebită, având potentialul unei schimbări radicale a relatiei cu copiii. Succesul imens de care s-a bucurat împreunâ cu celelalte cărti din această serie demonstrează o eficacitate impresionantă.

Niciun comentariu: