31.05.2011

Căsnicia pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna - de Gary Chapman

Este posibil ca dragostea adevărată să apară după căsătorie?
Dar cum se poate creşte în dragoste?

Unul dintre cei mai renumiţi experţi în domeniul marital din America spune:

Este posibil ca ceea ce numin noi dragoste să nu fie dragoste? Este oare posibil ca dragostea, pentru cele mai multe cupluri, să apară după căsătorie?

Dar cum se creşte în dragoste? Respectatul consilier marital Gary Chapman, autorul cărţii Cele cinci limbaje ale dragostei, un best-seller, analizează aspectele vitale care te pot ajuta să ai căsnicia pe care ţi-ai dorit-o dintotdeauna.

Autorul răspunde la întrebări cheie, cum ar fi:

De ce nu se schimbă?
De ce ne certăm pentru lucrările gospodăreşti?
De ce să depunem efort pentru a avea relaţii sexuale satisfăcătoare?

În stilul său cald şi practic, care l-a făcut îndrăgit de ascultători din întreaga lumea, dr. Chapman ne spune că nu vom avea căsnicia la care am visat dacă nu abordăm aspectele esenţiale ale vieţii de cuplu:

De ce ne căsătorim? Pentru a obţine unitatea la cel mai profund nivel posibil.
De ce nu se schimbă partenerul meu? Schimbarea căsniciei începe cu tine, aplicând principiul lui Isus de a scoate mai întâi bârna din ochiul tău.
Care este adevăratul sens al dragostei? Cea mai bună descriere se găseşte în 1 Corinteni, 13 şi oricine poate iubi astfel, prin puterea lui Dumnezeu. Ne iubim partenerul prin cuvinte şi fapte.
De ce vorbim mai mult decât ascultăm? Comunicarea este calea spre atingerea unităţii şi intimităţii. Învăţăm să vorbim şi să ascultăm pe rând.
Cum împărţim sarcinile în casă? Este un aspect neabordat de multe cupluri, dar o decizie clară în acest sens scade mult tensiunea şi pavează drumul spre unitate.
Cine ia deciziile? Modelul este Trinitatea. Deciziile se iau împreună, de comun acord, în 95 % din cazuri. În rarele ocazii când nu există acord, dar decizia trebuie luată, soţul îşi asumă responsabilitatea ei.
Relaţiile sexuale nu sunt pline de satisfacţie în mod automat? Numai în filme se petrece aşa, în viaţa reală depunem efortul comunicării şi înţelegerii partenerului.
Care este datoria faţă de părinţii partenerilor? Ei trebuie lăsaţi şi onoraţi.
Cum ne cheltuim banii? Prin alcătuirea unui plan financiar şi prin decizia ca niciunul să nu facă o cumpărătură peste o anumită sumă.
Gary Chapman abordează realist căsnicia şi ne dă sfaturi utile privind fericirea cuplului. Cei care aplică aceste adevăruri biblice au toate şansele de a avea căsnicia pe care şi-au dorit-o dintotdeauna.

Niciun comentariu: