09.05.2008

In Arizona, Louisiana si Arkansas se emit “certificate de casatorie legamant”!

In ziua de astazi aproape fiecare individ are o opinie despre ceea se intampla cu casniciile si familiile in societatea moderna. Oamenii, incepand de la politicieni, invatatori de „Scoala Duminicala”, moderatori de talk show la radio sau televiziune si pana la oameni de stiinta, sunt aproape in unanimitate de acord ca traditia vietii normale de familie a fost inlocuita cu o serie de surogate si de relatii dubioase care au un efect extrem de nociv asupra individului si in mod implicit distrug inima societatii noastre contemporane.

Pentru a limita posibilitatea cuplului de a dizolva casatoria, statele Arizona, Louisiana si Arkansas au introdus un nou tip de certificat de casatorie numit „Certificat de casatorie-legamant” (Covenant Marriage License). Louisiana a fost primul stat american care a adoptat aceasta legislatie pe data de 15 August 1997. La mai putin de un an dupa aceea (mai 1998), statul Arizona promulga o legislatie similara, urmat de Arkansas care introduce “Covenant Marriage” in anul 2001. Astfel ca, cei care se casatoresc intr-unul din aceste state, au de ales intre certificatul de casatorie traditional (standard) si “Covenant Marriage License”.

Diferenta majora este ca acesta din urma are prevederi mult mai restrictive in ceea ce priveste divortul. „Covenant” nu permite divortul decat din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila (ex. adulter, abandonare, condamnare pentru acte criminale sau abuz fizic dovedit). Exista insa cateva cerinte preliminare si obligatii pentru cuplurile care opteaza pentru „Covenant Marriage License”.
In primul rand, cei doi trebuie sa obtina consiliere premaritala. Duarata minima pentru consiliere premaritala este de opt ore. In perioada logodnei, cuplul trebuie sa se prezinte la un pastor, preot, rabin sau la un psiholog specializat pe probleme conjugale, care sa le explice natura si scopul casatoriei si indatoririle pe care le au in cadrul familial.
Principala problema care ramane importanta cand vorbim despre consilierea premaritala este motivatia pentru actul casatoriei. Multe cupluri o fac nu pentru ca asa simt ci din teama de a-l pierde pe celalalt. Pentru multe persoane teama de singuratate este o motivatie puternica care le indeamna la acest act.
Continuare in pagina anexa

Niciun comentariu: